Heyho let,s go!

The land of Tech and Morr!

Publicerad 2014-01-14 14:02:21 i Allmänt,

Ja vi är inte direkt säkra på stavningen, inte alls nånstans säkra på stavningen faktiskt.. Men Tech kallas de hästar som var där från början, de riktiga vildhästarna. De ser ut som en blandning mellan hästar och åsnor, lika färg har de också. Morr däremot har olika färger hela bunten. Dom ser också mer ut som hästhästar.
 
Men i alla fall, Mongoliet!
När vi klev av tåget var det mörkt och mitt i allt mörker står en lagom lång, lagom rund man och väntar på oss, hållandes ett A4 ark där det står ms Josefin Skog och ms Miranda Häll. Han kunde nästan ingen engelska alls! Men vi hoppar in i den stora bilen med de stora däcken och åker mot camp Hustai. Två timmar senare är vi framme. Inte en kotte vaken! Kanske en eller två.. Men vi möts i alla fall upp av en glad hund. Sen träffar vi chefen och visas till vår geir. Något senare när vi på nytt kliver in i vår geir står där en mamma och ,troligtvis, hennes dotter och bäddar våra sängar rena och tänder en brasa så det blir varmt och mysigt!
Men vi har inte tid att mysa, ut och upptäck! Så vi bestämde oss för att bestiga vad som såg ut att vara ett mindre berg eller en stor kulle. När vi gått halvvägs kunde vi enas om att det var en bra stor kulle.. Men vi hade fint sällskap, den glada hunden som vi kom att kalla Knas. Två och en halv timme senare är vi tillbaka, en hel halvtimme innan lunch! Vilket innebar innan-lunchen-vila. Till lunch fick vi fyrarätters, och vi åt som vi inte sett mat på flera dagar, men bra gott vare. Förrätt var lite likt pizzasallad med morot och dylikt i, fast mycket godare än pizzasallad förstås. De andra förrätten var en kycklingsoppa. Huvudrätten bestod av hästkött, ris och grönsaker. Supergott! Till efterrätt fick vi hemmagjord glas gjord på hästmjölk! Hästmjölk är gott, vilken grej alltså!
Efter lunchen han vi typ gå på toa innan vi begav oss iväg med den lagom runda mannen på en biltur i nationalparken. Det var djur överallt! Morr, Tech, jak, kronhjort och så fanns det kossor. Asballt!
Väl tillbaka i vår geir märkte vi att vi behövde mer ved så då kom dom med det. Dom kanske inte trodde vi kunde elda för det gjorde de också åt oss. Middag klockan sju. Ca tjugo i sju vaknar vi av att det är lika varmt i vår geir som en bra het dag i öknen! Elda kunde dom i alla fall. Så lagomt svettiga tar vi oss till middagen, kanske någon minut sena. Då den lagom runda mannen hämtade oss så snällt några minuter  innan måltiderna hann han se en Jossan i underställ irra runt som halshuggen höna, nyvaken och jätteförvirrad av värmen. Och herregud vad roligt han hade åt det resten av kvällen!
Vi passade även på att bjuda på lite svensk vodka. De som var på plats just då smakade och tyckte den var god, fast lite klen. Dom har starkare grejer här.. Då de är vana att dricka sitt rent rörde de inte en min när de smakade vår. Dom spär inte ut som oss klena svenskar, dom dricker väl groggar som oss fast ingen jävla dricka i!
Efter drickat pulsade vi oss sömniga till en överhettad geir. Även om vi lämnat dörren lite öppen vägrade värmen pallra sig ut! Termometern slutade på 50 grader celcius och det röda strecket fortsatte förbi det. Vår dörr var öppen hela natten! Inte nog med att vi nästa dött av värmeslag innan så gör snubben som eldar på natten samma grej igen!
Och återigen till vårt favorit ämne, mat! Denna gången dagens viktigaste måltid, frukost. Hästmjölk! Och flingor och müsli därtill, men hästmjölk! Så gott att det faan är värt att importera till Sverige. Vi fick också en tallrik med gurka, tomat, liknande salamikorv, egengjord ost, ett äpple och två kakor. På bordet fanns det även äppeljuice, HÄSTMJÖLK, bröd, sylt, honung och ett varsit stekt ägg.
Sen vid halv tolv fick vi lov att packa in oss i bilen och åka in mot stan. Men innan vi kommit ut på stora vägen hade vi hunnit med att se en himmla massa får, ett antal örnar och prova på lite mongoliska ritualer. Det är som så att de har pinnar klädda med gula och blå trasor    stående lite överallt. Åker man förbi en sån ska man tuta tre gånger sa den lagom runda mannen och tutade fyra gånger. Är det så att man råkar gå förbi en sån så ska man gå runt den tre varv sa den lagom runda mannen och gick fem varv, samtidigt som man plockar tre stenar från marken och kastar i högen. Otroligt roligt att få lära sig!
 
En annan grej, lite läskig grej, är att när vi närmade oss stan uppenbarade sig ett tjockt täcke av avgaser och dylikt. Att gå från så ren luft i campet till den tjocka avgas-dimman i stan var skrämmande och en aning deprimerande..
 
Men lite goda nyheter är att vi hittade hostel LG, det ligger en vuxen mans stenkast från järnvägsstationen och dom har wifi! När vi spanat in ställt letade vi reda på en affär där vi köpte yoghurt, pringles, choklad och kakor. Vilket i stort sett betyder att vi kommer överleva idag med! Haha nej då, vi käkade spagetti och lammfärssås nere i restaurangen.
 
Nu har vi stora planer på att gå och lägga oss för att se vad morgondagen har att erbjuda! Bilder kommer i ett eget inlägg!
 
Hare! (Vi ligger på +7 h från er)

Kommentarer

Postat av: Ann och Paulina

Publicerad 2014-01-14 14:47:04

Låter som ni mår bra och trivs med tillvaron. ♥

Postat av: Lars

Publicerad 2014-01-14 15:45:23

Ni skriver otroligt bra, det måste bli en bok. Kram.

Postat av: Moster Åsa

Publicerad 2014-01-14 15:56:03

Hahaha, rolig läsning tycker en lagom rund moster! :)

Postat av: Storasyster Veronica

Publicerad 2014-01-14 16:25:11

Awesome!!! Hästmjölk =P

Postat av: anne

Publicerad 2014-01-14 16:29:10

Åh vad roligt ni verkar ha! :-) Ni skriver verkligen görbra! Sitter o skrattar stup i ett. 😊 Många kramar Anne o Sara.

Postat av: Jonas

Publicerad 2014-01-14 16:33:15

Fantastiskt bra berättat! Härligt!

Postat av: Peppe

Publicerad 2014-01-14 17:08:45

Helt suveränränt skrivet som Anne sa ni verkar må bra iaf lycka till.

Postat av: Barbro

Publicerad 2014-01-14 17:11:40

Åååå så roligt att höra från er och att ni har det bra o mår väl.Kram på er och med hopp om en fortsatt fantastisk resa:)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela